BONDI HOUSE

Within the context of narrow fronted sites typical of the North Bondi Beach area the only visual impression that one has from the street is that of facade. It is the main visual  element of the house since the rest is hidden from public view and as such provided  us with a chance to investigate how one may engage with the street and passersby.

The facade of the Bondi Beach house is conceived asa  series of layers pulled away and expressed formally through openings recesses, high level windows and screening,  all  intent on creating a sense of depth and expressiveness. In this we pay homage to a long time favourite; the Dr Curuchet house by Le Corbusier. In effect the front acts as a brise soleil for the eastern sun, modulating its effect on the interior.

The simple in line plan of the house is occasionally pinctuated by side courts or cuts in the roof to enliven the side facades and bring light into the centre of the house. High level windows at the front continues the theme of lightness and allows the eye to extend along the floating roof line and beyond to the sky.